Субота, 27.04.2024, 01:35
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти Артемівської райдержадміністрації

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Вересень » 28 » Вчимо жити заради Батьківщини
10:14
Вчимо жити заради Батьківщини

Якщо твої плани розраховані на рік – сій жито,

                           Якщо на віки – виховуй дітей.

 

 Виховання національної гідності та патріотизму – основа, на якій ґрунтується суспільство, держава. Стати громадянином, тобто свідомим членом суспільства, непросто. Громадянином не народжуються. Громадянськість твориться з порядності, чуйності, совісності, здатності боротися проти несправедливості. Суть громадянськості – у вмінні й необхідності жити інтересами рідного народу, власної держави. Таким чином, виховувати в дитині громадянина – це означає навчати її жити заради Батьківщини.

         Тому виховна діяльність Званівської загальноосвітньої школи                             І-ІІІ ступенів Артемівської районної ради полягає в тому, що вона функціонує як школа виховання національної гідності і діє за програмою «Виховання національної самосвідомості школяра». Національно – патріотичне виховання має системний характер, у процесі реалізації якого використовується цілий арсенал різноманітних методів, засобів актуалізації історичної пам'яті, об'єктів патріотичної гордості.

         В рамках національно – патріотичного виховання в школі проводяться акції пам'яті: до Дня Перемоги («Пам’ятаємо», «Ветеран живе поруч», «Місцями бойової слави»), Дня українського козацтва, Соборності України, Дня пам'яті жертв голодомору («Запали свічку»). За допомогою тематичних заходів виробляємо шанобливе ставлення до символів суверенності народу і держави – державного прапора, герба, гімну.

Особливо дієвими визнані наступні методи роботи з класними колективами:

етичні тренінги: «Свята вечеря у родині», «Ми у кафе»;

інсценівки про сімейні традиції «Українська паляниця»;

метод привчання: « Ти учень. Правила поведінки у школі», « Права і свободи підлітка»;

колективні творчі справи «Україна - сад», «В об’єктиві - моє село»;

соціально-моральні вправи: «Ми жителі села», « Одинока старість»;

особистісно-рольові ігри: «Комітет з розвитку громадянського суспільства», «Політична карусель», «Громадяни і політики»;

брейк - стромінги ( мозкова атака) «Україна – очима молодих», «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!».

         Сприяють вихованню патріотизму, глибокої любові до рідного краю такі заходи, як тиждень української мови та літератури, присвячений                            Т.Г. Шевченку, День української писемності і мови, літературні вітальні «Люблю цю землю, рідну і чудову», «Мій рідний край».

         Сьогодні десятки тисяч патріотів нашої держави знаходяться на передовій, захищаючи від терористів свободу, незалежність, територіальну цілісність України, тому в нашій школі є актуальними уроки мужності, написання листів на фронт та зустрічі з військовослужбовцями.

         Народна мудрість говорить: «Перед минулим – зніміть капелюхи, перед майбутнім – засукайте рукава», - тому що досягнення Україною в багатьох галузях життя світового рівня неможливе без пізнання і творчого відродження національно – духовних скарбів минулого. Більшу частину населення Званівки складають вихідці, примусово переселені з Західної України у 1951 році, які свято бережуть традиції, звичаї, обряди, передаючи їх нащадкам: це - свято Миколая, Андріївські вечорниці, а на різдвяні свята наші учні є активними учасниками «живого» вертепу, колядують і щедрують на добро, на радість односельцям, вселяючи надію на гарний врожай, добру долю, світле майбутнє України.

Популярною стала робота щодо впровадження методу проектів «Заповідаємо Вам пам'ять», «Схід і Захід разом».

Здійснюючи проміжний аналіз щодо роботи з національно – патріотичного виховання, можемо констатувати наступне:

учні школи не значаться на обліку у службі у справах дітей;

діти відзначаються вихованістю, активною життєвою позицією;

відсутні крадіжки;

випускники активні у громадському житті села, є депутатами сільської та районної рад.

Отже, завдання школи на сучасному етапі – виховати в молоді пріоритет загальнолюдських цінностей у духовному розвитку особистості на національному підґрунті, допомогти оволодіти теоретичним характером знань та усвідомлено вибирати свої соціальні переконання, підвищувати їх культурний рівень, потребу в отриманні нових знань про Батьківщину, про народні традиції. Усе це дуже важливо задля формування патріотів, гідних громадян своєї Батьківщини.

Переглядів: 391 | Додав: berestlav | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930